Korábbi hírek:

123

Tour de France hírek: Politt érzelmes etapgyőzelme, Pogacar továbbra is magabiztos, Sweeny szürreális érzései

2021.07.09. - Nils Politt: fantasztikus élmény szakaszt nyerni a Touron A német Nils Politt sikerével zárult a Francia Körverseny tizenkettedik szakaszának befutója. A Bora-hansgrohe kerekese a nap szökéséből ment tovább, s végül magabiztosan, bő fél percnyi előnnyel ért haza. „Fantasztikus élmény szakaszt nyerni a Touron. Sajnos Peter Sagan kiesése alapjaiban változtatta meg a csapat elképzeléseit. Szerencsére már az elmúlt napok során is jó erőben éreztem magam, így megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni ebből az etapból. Mivel elég sok sprinter alkat volt a csoportban, így tisztában voltam azzal, hogy támadnom kell. A kerékpározás a szenvedélyem, a családom mellett ez az ami igazán örömet okoz nekem az életben, így ez a siker egy jutalom” - nyilatkozta Politt röviddel a célba érkezést követően.


Tour de France hírek: van Aert megállíthatatlan volt a Mont Ventoux-n, Pogacar továbbra is sárgában, következhet egy újabb Cavendish siker

2021.07.08. - Wout van Aert: ez pályafutásom legszebb győzelme Talán Sean Kelly óta nem láthattunk olyat, hogy az egyik nap még a mezőnyhajrán sprintel valaki a győzelemért, majd másnap hegyi szakaszt nyer, ám most a belga bajnok Wout van Aert véghez vitte ezt a bravúrt. A Jumbo-Visma, a cyclo-cross szakágban is érdekelt kiválósága győzött ugyanis a Tour tizenegyedik etapján, melynek útvonalában kétszer is ott magaslott a Mont Ventaux legendás emelkedője. „Ez pályafutásom legszebb győzelme. A Mont Ventoux egy különleges helyszín, hisz ez az emelkedő közkedvelt a belgák körében, sokan érkeznek ide turisztikai célokkal is. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy nap hegyi szakaszt nyerjek, ám ezúttal nagyon akartam ezt a sikert, így mentem a szökéssel. A kezdeti nehézségeket követően Vingegaarddal kezd összeállni a csapat is, bár Tony Martint sajnos elveszítettük ma. Szeretnék eljutni Párizsig, legalábbis ez a terv. Minden egyes nap egyre jobban és jobban érzem magam, ennek kapcsán pedig úgy vélem, hogy a Tour tökéletes lehetőséget biztosít az olimpiára való eredményes felkészülésben” - nyilatkozta röviddel a célba érkezést követően van Aert.


Tour de France hírek: a Quick-Step tökéletes sprintfelvezetése, van Aert céljai változatlanok, Pogacar készen áll a Mont Ventoux-ra

2021.07.07. - Mark Cavendish: így kell kinéznie egy felvezetésnek A brit sprinter immáron pályafutása harmincharmadik Tour-szakaszgyőzelmét ünnepelhette, ezzel mindössze egyetlen sikerre kerülve a legendás Eddy Merckx sokáig megdönthetetlennek hitt rekordjától. Valence-ben a Deceuninck-Quick-Step tanítanivaló módon vezette fel a hajrát. „Így kell kinéznie egy felvezetésnek. A régi iskola szerint dolgoztunk, minden úgy történt, ahogyan az a könyvekben meg van írva. Igyekszem szerény maradni, hisz a világbajnok, a Flandriai Körverseny győztese, egy az olimpiára készülő Morkov és az Omloop Het Nieuwsblad bajnoka vezette fel nekem a sprintet. Az utolsó 150 méterig nem is kellett túl sok mindent csinálnom. A részhajrá nem igazán érdekelt, elsődlegesen nem a zöld trikó jár a fejemben, úgy vagyok vele, hogyha győzelmeket szerzek a szakaszok végén, akkor az is jön vele. Jó példa erre a Team BikeExchange, akik túl sok emberüket használták el a pontokért zajló részhajránál, így a végén Matthewsnak mindössze egy felvezetője maradt” - nyilatkozta Cavendish a célba érkezést követően. A brit kerekes akár már ezen a héten beállíthatja Merckx csúcsát.


Tour de France hírek: Pogacart egy nap háromszor is ellenőrizték, az UAE nem egy gyenge csapat, a legfrissebb átigazolások

2021.07.06. - Tadej Pogacar: háromszor vittek doppingvizsgálatra a kilencedik szakasz előtt és után A Francia Körverseny címvédője Tadej Pogacar eddig uralja a 2021-es versenyt, magabiztos fölénnyel vezetve az összetettet, ráadásul olyan teljesítményt nyújtva, amely azt vetíti elő, hogy az UAE Team Emirates kerékpárosa könnyed magabiztossággal védheti meg a címét. A L'Equipe hasábjain jelent meg egy érdekes írás, amelyben már „Pogarstrong” becenéven említik a kerekest, összehasonlítva a teljesítményét egy bizonyos Lance Armstrongével, ráadásul az AG2R-Citroen sportigazgatója Julien Jurdie odáig merészkedett, hogy nem kimondva, de gyanúval élve tekint Pogacar teljesítményére. „Elég sok doppingellenőrzésen estem már át az idei Tour során, vegyük csak a kilencedik szakaszt, amikor háromszor is adtam mintát, kétszer a rajtot megelőzően, egyszer pedig a célba érkezés után” - reagált röviden a feltételezésekre az első pihenőnap során Pogacar.

Tour de France hírek: beteljesült Ben O'Connor álma, Pogacar tovább növelte az előnyét, Cavendish a túlélésre játszott

2021.07.05. - Ben O'Connor: mindig is erről álmodtam Egy érzelmekkel fűtött Ben O'Connor lépte át a Tignes-i célvonalat, az AG2R-Citroen ausztrál kerékpárosa nyerte ugyanis az idei Francia Körverseny első hegyi befutós etapját, ráadásul sikerével az összetettben is jelentősen előrelépett, a pihenőnapot megelőzően immáron a második. „Már az, hogy rajthoz állhatok ezen a versenyen, az is felér számomra egy álommal. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hittek bennem. Sok örömet és szenvedést okozott ez a szakasz, de élveztem minden egyes pillanatát. Ma reggel még mondtam is, hogy nem szeretnék benne lenni a szökésben, ennek ellenére amikor egy nagyobb csoport ellépett, akkor elől találtam magam. Nem vittem túlzásba az elején a munkát, kivártam. Aztán a fülemre mondták, hogy már öt perc az előnyünk, onnantól megváltozott a hozzáállásom, tudtam, hogy nyerhetek. Furcsa egy nap volt, de életem egyik legszebbje is, hisz mindig is erről álmodtam” - nyilatkozta O'Connor röviddel a célba érkezést követően.


Tour de France hírek: Teuns a nagyapja emlékének ajánlotta győzelmét, Pogacar leiskolázta a mezőnyt, Roglic és Thomas is elszállt

2021.07.04. - Dylan Teuns: az utolsó méterekig a nagypapámra gondoltam Alapjaiban írta át az idei Francia Körverseny várható forgatókönyvét a viadal első komolyabb hegyi szakasza, amely a belga Dylan Teuns győzelmével zárult. A Bahrain Victorious kerekese a nap szökéséből továbbmenve közel egy perc előnnyel ért haza az üldözői előtt. „Nagyszerű érzés újra szakaszt nyerni a Touron. Eddig nem volt túlságosan könnyű ez az év, de most végre ismét a pozitív oldalra kerültem. Nehezen alakult ki a nap elmenése, amelybe végül én is belekerültem. Az utolsó emelkedő lábánál hatalmas volt a tempó, szerencsére sikerült még újítanom és az élre törnöm. Bíztam abban, hogy a körülbelül egyperces előnyöm elegendő lehet a lejtmenetben, s ez végül így is lett. Az utolsó méterekig a nagypapámra gondoltam, aki nem sokkal a verseny rajtja előtt hagyott itt minket. Ezért mutattam fel az égre, remélem, hogy most nagyon büszke rám” - nyilatkozta a célba érkezést követően Teuns, aki 2019 után nyert ismét szakaszt a legnagyobb presztízzsel bíró kerékpárversenyen.


Tour de France hírek: Mohoric nagy napja, van der Poel továbbra is sárgában, az UAE hibázott

2021.07.03. - Matej Mohoric: tudtam, hogy ez egy jó szakasz lehet számomra Az aktuális szlovén bajnok Matej Mohoric sikerével zárult a Francia Körverseny hetedik szakasza, a Bahrain Victorious kiválósága ezzel megcsinálta a triplát, azaz immáron mindhárom nagy körversenyen szerezett etapgyőzelmet. „Tudtam, hogy ez egy jó szakasz lehet számomra, ezzel már akkor tisztába kerültem, amikor bemutatták az idei verseny útvonalát. Szerencsére sikerült bekerülnöm a szökésbe, de amikor azt láttam, hogy mennyi erős versenyző van körülöttem, egy kissé megijedtem. Kockáztatnom kellett, így próbáltam tovább menni, hisz, ha kivártam volna, akkor nem jutok el az első csoporttal az utolsó emelkedőig. Igyekeztem tartani egy jó tempót, ami végül elégnek bizonyult, bár még a célegyenesben sem nagyon akartam elhinni, hogy ténylege megnyerhetem ezt az etapot” - nyilatkozta Mohoric, aki nem mellesleg átvette a vezetést a hegyi összetettben.


Tour de France hírek: Cavendish tíz év után nyert újra Chateauroux-ban, van der Poel továbbra is sárgában, az ASO már nem perel

2021.07.02. - Mark Cavendish: tíz év után nyertem újra ebben a városban, ez igazán különleges A brit sprinterlegenda Mark Cavendish, a Francia Körverseny hatodik szakaszán megszerezte pályafutása harminckettedik Tour etapgyőzelmét, egyben karrierje ötvenedik GrandTour-sikerét. Az elmúlt tíz évet tekintve elmondható, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró háromhetest tekintve, Cav nyerte a mezőnyhajrákkal végződő szakaszok közel 20%-át, amely egy egészen elképesztő statisztikai mutató – ráadásként ezzel az újabb sikerrel, egyre közelebb kerül Eddy Merckx korábban megdönthetetlennek hitt rekordjához. „Tíz év után nyertem újra ebben a városban, ez igazán különleges, még akkor is, ha Chateauroux-ban minden alkalommal máshol van a befutó. Volt, hogy emelkedett, volt, hogy lejtett a célegyenes. Ezúttal a gyorsaság döntött. Számos csapat szeretne a végén ott lenni a sprintben, de dolgozni ezúttal is csak mi és az Alpecin-Fenix dolgozott, a francia sorok valamiért nem voltak hajlandók kivenni a részüket a munkából, csak a végén jöttek előre. Nem gondolkodom Merckx rekordján, ma újra nyertem egy szakaszt a Touron, amiért mások az egész pályafutásuk során dolgoznak” - nyilatkozta Cavendish a célba érkezést követően.

Tour de France 6. szakasz: Mark Cavendish duplázott

2021.07.01. - A brit Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) immáron pályafutása harminckettedik Tour-etapgyőzelmét ünnepelhette Chatearoux-ban, miközben összetettben továbbra is a holland Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) vezet.

Tour de France hírek: Pogacar megvillant, van der Poel megőrizte a sárga trikót, őrizetbe vették a bukást okozó nőt

2021.07.01. - Tadej Pogacar: a körülmények tökéletesek voltak A Francia Körverseny címvédője, a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) nyerte az idei viadal első egyéni időfutamát, ezzel összetettben jelentős előnyre szert téve legfőbb riválisaival szemben. „Néhány versenyző esőben volt kénytelen nekivágni a távnak, számomra ellenben a körülmények tökéletesek voltak. Az elmúlt időszakban folyamatosan hibáztam az egyéniken, vagy túl gyorsan kezdtem vagy rosszul választottam meg a tempót, ellenben ezúttal sikerült fenntartanom a megfelelő ritmust. Az elsődleges célunk az volt, hogy ne veszítsünk időt a riválisokkal szemben. Elégedett vagyok, pozitív előjelekkel várom a folytatást. Örülök, hogy még nincs rajtam a sárga trikó, egyelőre még jobb így” - nyilatkozta a díjátadót követően Pogacar.


Tour de France hírek: Cavendish etapsikere, métereken múlt van Moer hazaérése, van der Poel továbbra is sárgában

2021.06.30. - Mark Cavendish érzelmes szakaszgyőzelme Három év kihagyás után tért vissza a Francia Körversenyre Mark Cavendish, akinek a fejében a 2020-as idény végén már a visszavonulás gondolata is felmerült. A harminchat esztendős kiválóságnak igazából nem volt vesztenivalója, így meg is szerezte pályafutása harmincegyedik Tour-etapgyőzelmét. „Nem tudom, hogy mit is mondhatnék. Nagyon különleges érzés számomra az, hogy újra a Tour de France-on versenyezhetek. Küzdöttünk a szakasz során, sajnos Davide Ballerini kiesett a felvezetésből, így a világbajnok Julian Alaphilippe állt be tempót menni. Ezek a srácok mindent megtettek ma értem, sokan nem hittek már bennem, de ők igen” - nyilatkozta Cav a célba érkezést követően. „Cav olyan motivált, mint egy gyerek. Sokáig nyomást érzett magán, pedig folyamatosan próbáltuk tudatosítani benne, hogy itt nem tőle várják a szakaszgyőzelmeket. A britekre jellemző, hogy sok mindenért köszönetet mondanak, de tudom, hogy amikor ezt tőle hallom, akkor azt komolyan is gondolja” - tette hozzá Patrick Lefevere a Deceuninck-Quick-Step csapatvezetője.


Tour de France hírek: Merlier pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, ezúttal sem úszta meg bukások nélkül a mezőny

2021.06.29. - Tim Merlier: ez a karrierem eddigi legszebb pillanata Alig huszonnégy órával Mathieu van der Poel etapsikere után ismét az Alpecin-Fenix csapata ünnepelhetett, miután Tim Merlier nyerte a Francia Körverseny harmadik szakaszát, ráadásul Jasper Philipsen lett a második, Így a belga ProTeam kettős győzelemmel zárt. „Egyelőre olyan, mintha egy álomban élnék. Nyilvánvalóan ez a karrierem eddigi legszebb pillanata. A Giro d'Italián aratott szakaszgyőzelem is különleges volt, de ez mégiscsak a Tour de France, a világ legnagyobb kerékpárversenye. Eredetileg azt szerettük volna, hogy Mathieu pihenjen, de ő mindenféleképpen részese akart lenni a felvezetésnek, melyben Jonas Rickaert és Jasper Philipsen is hatalmas munkát végzett. Amikor a célvonal előtt hátranéztem, meglepetésként ért, hogy senki sem volt mögöttem, mint később kiderült egy bukás miatt, amit észre sem vettem” - nyilatkozta Merlier a célba érkezés után.

123